Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



SOKAKTAKİ CANLAR – 25.01.2017

28.02.2017

Edirne Kent Konseyi olarak aylık olağan son Çarşamba toplantısı Belediye Nikâh Salonunda yapıldı. Toplantıya HAYKONFED (Hayvanların Yaşam Hakları Federasyonu) Başkan Yardımcısı Timur Ugan, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, İl Müftülüğünden İl Vaizi Selim Al,

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Edirne Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ahmet Kara, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Nazan Türkarslan, EDHAYKO (Edirne Doğayı ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği) ve gönüllüler katıldı. Trakya Veteriner Hekimleri Odası katılacağını belirtmesine rağmen toplantıya katılmadı.

Kentte örgütlü hayvan severler ve gönüllüler vardır. Mevzuat gereği de resmi kurumlar sokak hayvanları konusunda çalışmaktadır. Toplantının amacı, bu tarafların birleşerek birbirlerini anlaması ve kentliler ile hayvanların birlikte yaşaması için yapılacakların ortaklaşmasıdır. Toplantı sonunda bir çalışma grubu oluşturulmasını hedeflenmektedir.

Hayvan hakları, doğa hakları, insan hakları ve diğerleri bir bütündür. Hayvanlar kendi dünyalarında bir bütünlüğü tamamlayan canlılardır. İnsanlar örgütlü olunca hayvan hakları konusunda da toplumsallık artıyor. Duyarlılık artınca eldeki yasalar da yetmiyor ve daha ileri yasalara ihtiyaç doğuyor. İnsanoğlu 300 yıllık son süreçte dünyayı yok etme aşamasına geldi. İnsan en vahşi canlı durumunda ve bunu sonlandırmalıyız.

Hayvan haklarına bütüncül bakmalıyız. Doğa bir bütün ise diğer canlılar olmazsa insan olmaz, emek mücadelesi olmaz, demokrasi mücadelesi eksik kalır. Çünkü doğa bütünlüğü sever. Tüm bu olumsuzluklara ancak insan son verebilir. Sokak hayvanları sevgisi; üret, sömür, terk et mantığı ile her şeyi yanlış kurgulanıyor.

Edirne Belediye bölgede barınak yapan ilk belediyelerdendir. İyi ve güzel çalışmalar yaptı ve yapmakta. Ama bizce eksikleri de var. Birlikte oldukça onların da düzeleceğinden eminiz. Vahşi çöplük alanları tehlike içermektedir. Çöplükler atılan hayvanların beslenme mekânı olarak görülüyor ki bu çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Çöplüğe atılan hayvanlar olumsuzlaşıyor ve insandan kaçıyor. Değişik belediyelerde yaptığımız çalışmalar ile çöplük yakınlarına beslenme odakları koyarak hayvanların buralara gelmesini ve o aşamada da bir şekilde tutularak barınaklara aktarılmasını sağladık. Barınaklara alınan hayvanlar bakım yapılarak sağlıklı olarak kent yaşamına katılabilmektedir. Çöplükler aynı zamanda hastalık merkezleridir.

Bakımevleri hayvanların sürekli kaldığı yer olarak düşünülmemelidir. Bu yasal da değildir. Bakımevlerinde beton zeminler sağlıksız ve tehlikelidir, toprak alan yaratılmalıdır. Kent hayvanlarını bakımevlerine koyup burada ikametlerini sağlayarak iyi bir şey yaptığını sanan kurumlara dava açılmaktadır. Bakımevleri hayvan toplama kampları değildir. Sorun kedi-köpek sorunu değil insan sorunudur. Kentlerde hayvanseverler, hayvan ve doğa hakları savunucuları birlikte hareket etmelidir ki buradan bir komisyon çıkacağını umuyor ve diliyorum.

Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu: Belediye olarak mevzuatlar anlamında kurumsal olarak ve gönüllülerin, hayvan bakıcılarının talepleri doğrultusunda iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Eksikliklerimiz var ve bunu da birlikte başaracağız. Vahşi depolama merkezimiz kentimiz için bir olumsuzluk ve yeni yere taşınınca bu bölgeyi rehabilite edeceğiz. Bakımevi karşısında olan çamlığı mesire alanı yapabilirsek hayvansever dostlarımız hem pikniklerini yapacaklar hem de hayvan sevgisi eğitimini doğal ortamda alabilecekler. Kent içinde ‘Sokak hayvanlarına dikkat’ yazdıran ilk belediyeyiz. Kentin değişik yerlerine koymak üzere kedievi yapıyoruz ve bitince ilgili kurumlarla yerlerini saptayacağız.

2016 yılında toplam 1600 köpek 250 kedi yakalanarak kontrol altına alındı. 403 köpek 89 kedi kısırlaştırılıp gerekli aşılama ve küpelendirme yapıldıktan sonra alındıkları alana geri bırakıldı. 341 köpek 123 kedi tedavi edildi. Tedavi edilen kanatlı hayvan sayısı 18’di. 750 adet kuduz aşısı 1400 adet endo-ekto parazit tedavi uygulandı. 119 kedi 616 köpek sahiplendirilerek yeni yuvalarına kavuştu. 2016 yılında bir iguana da tarafımızdan sahiplendirildi. Bu yıl tedavi ettiğimiz hayvanlar arasında kirpi, gelincik ve kaplumbağa da vardı.

Birimimiz 3 Veteriner Hekim,1 Veteriner Sağlık Teknikeri, 2 Veteriner Sağlık Teknisyeni, 14 işçi, 4 şoför, 1 zabıta memuru ve 2 donanımlı araçla hizmet vermektedir. Trakya üniversitesi ile ortak çalışma ile üniversite bölgesindeki hayvanların kısırlaştırmaları ve sağlık bakımları yapıldı ve yine üniversite bünyesinde geri bırakılarak barınmaları sağlandı. Kar koşullarında yemek bulamayan hayvanlar için yapılan besleme çalışmaları Soğuk hava koşullarında sokakta yaşayan hayvanlarımızın unutulmaması için sosyal medya aracılığıyla ve belediyemizden yapılan anonslarla vatandaşlarımız bilgilendirildi.

İl Müftülüğünden İl Vaizi Selim Al: İnsanı sevmeyen hayvanı sevemez. Geçtiğimiz günlerde Üsküdar’da sokağa kedi evi koyan gencimize saldırı kabul edilemez. Bir sevgi ve merhamet eğitimine gerek vardır. Ayrımlarımızı öne çıkararak vahşeti körüklüyoruz. Bunu aşmak için ne olursak, ne yaparsak yapalım mutlu olma yolu merhamet eğitimidir. Bir yoksulluğu, bir haksızlığı ortadan kaldırmak insanı mutlu eder. Toplum sağlığı için üç kurum önemlidir. Birinci kurum; saygı, sevgi ve dürüst ilişkilerin öğrenildiği ailedir. İkinci kurum; hakların, doğa ve insanın tanıtıldığı okuldur. Okullarda sorumluluklar öğrenilir. Biz okullarla Şehitliklere giderek geçmişimize saygı duyma ve bu yerleri koruma sorumluluğun aşılamaya çalışıyoruz. Üçüncü kurum ise camidir; insanlar ilahi kuralları öğrenip işbirliği yaparak hayvanları, canlıları, tüm doğayı tanır ve sevap olarak bunlara yardım etmeyi görev bilir. Bu anlamda kampanyalar yapılabilir ve müftülük olarak bu anlamda Kent Konseyi veya diğer kurumların her türlü çalışmasına katılmaya hazırız.

Din görevlileri olarak hiçbir inanç ayrımı yapmadan herkese hizmet veririz. Yüz konu içinde bir konuda ortaklaştığımız kişi veya kurum ile de o bir konuda ortaklıklar kurmalıyız.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Edirne Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ahmet Kara: İl Şube Müdürlüğümüz 17 personel ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır. Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır. Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır. Kanun kapsamında yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır.

İl genelinde 4 barınağımız vardır ve kapasitesi 430’dur. 2016 yılında 430 hayvan aşılanmış, 570 hayvan kısırlaştırılmış, 780 hayvan işaretlenmiş ve 415 hayvan sahiplendirilmiştir. Edirne Şube Müdürlüğümüz tarafından yaptırılan 10 adet kedi ve 40 adet köpek evi sivil toplum kuruluşları işbirliği ile il geneline yerleştirilmiştir.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Nazan Türkarslan: (acil işi çıktığından sunum yapamadan toplantıdan ayrılmıştır)

EDHAYKO (Edirne Doğayı ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği) Nurhan Kalender: Yedi yıldır örgütlü bir şekilde çalışıyoruz. Yeni oluşumlar yaratarak daha güçlü olmalıyız çünkü hayvanların bize ihtiyacı var. Resmi kurumlar ile birlikte güzel işler yapmak amacımız ama bazen çatışmalarımız da oluyor. Barınakta eksikliklerimiz var, röntgen ve ultrason ihtiyacımız var, bunları kendi imkanlarımızla sağlıyoruz. Hayvan hastalıkları da oluyor ve bunlara çare arıyoruz.

EDHAYKO; Ayşen Seçkin: Halkımızın dikkatini çekmek adına toplantı önemlidir ve geri dönüşü olumlu olacaktır. İki yıl önce tanıştığım hayvan dostları daha sonra beni içine çekti ve şu an evde 3 köpek 2 kedimiz var. Dernek olarak okullarda eğitimler veriyoruz. Derneğimiz hayvanları sahiplendirmek adına güzel işler yapıyor, çoğalmalıyız.

EDHAYKO; Neslihan Fıçıcı: Kent çöplüğü bir vahşet ve orada gördüğüm vahşilikleri görünce hayvan dostu oldum. Çöplükte anasının ölüsünü yiyen yavrular gördüm. Her gün o bölgeden geçmek zorundayım ve her gün üzülüyorum. Buna birlikte bir çare bulmalıyız.

Sorun; Çöplük sorunu: Çöplük sorununun çözümü yeni katı artık tesisine çöp toplamaya başlayınca çözülecek. Ancak bu gün için daha dikkatli çalışmalıyız. Yarın hemen gönüllülerinde katılacağı bir program yapıp farkında olamadığımız durumu düzeltelim. Çünkü çöplük doğal yaşam alanı değil, bizlerin zorladığı ve tehlike saçan bir yaşam yer. Çöplükte metan gazı var, hastalık olabilir, akma ve sızma var ve değil yaşam girişi bile yasaklanmalı.

Sorun; Bakımevine röntgen, ultrason gereği: Çok az gerekli olan bu araçların hizmetini özel firma ile sözleşme yaparak alalım ve gerekli durum oluşursa belediye olarak da alabiliriz.

Sorun; Barınaklarda kafes sistemi gerekli: Bunun için çalışıyoruz.

Sorun; Kısırlaştırma: Belediye veterinerleri kısırlaştırma yapmıyoruz diyemez ve demiyorlar. Meslekleri gereği bunu istemeseler de işleri gereği yapmaktadırlar. Ancak yoğunluk olduğundan randevu geç verilmektedir. Mevzuat hayvanların yaşamasını sağlamayı ve sahiplendirmeyi önerir ancak kedi ve köpeklerde kısırlaştırma yapılması zorunludur.

Sorun; Sahiplenme ve sahiplendirme: Kişiler hayvanları alıp bir süre baktıktan sonra geri veriyor veya sokağa salıyorlar. Devamlılık yok. Bu duygusallık aşılmalıdır. Avrupalılar neden sokaklarda hayvan var diye bizleri yadırgıyorlar. Petsoplar kaldırılmalıdır, hayvanlar meta olarak pazarlanmamalıdır.

Sorun; iletişim eksikliği: Kurumlar ve gönüllüler arasında iletişim hataları birlikte iş yaparken çözülecektir. Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu buna kapı açabilir.

Sorun; Hayvanlara doğal ortam sağlanması: Hayvanların doğal ortamını bizler bozuyoruz. Önce doğal ortamlarını bozduğumuz kedi ve köpeği evlerimize alarak mutlu oluyoruz. Merhamet ve sevgi eğitimi bireysel bir çözüm asıl çözüm bütüncül planlama ve eğitim ile kentlerde doğal ortamların oluşturulması.

Sorun; Kedi köpek evinde kedi evinin ötelendiği: Kentler planlanırken doğal yaşama uygun düzenlenmelidir. Hayvanların da yaşam alanları doğallığı bozulmadan olmalıdır. Kedi köpek evi adeta köpek evi konumundadır ki bu kedi evleri yapılarak eşitlenmeye çalışılacaktır.

Sorun; Eğitim: İlkokul öncesi ve ilkokul sıralarında hayvan hakları önemli ama üniversitelerde de bu eğitimler yapılmalıdır.

Sorun; Çözüm bulmakta birlikte olamamak: Eğitim profesyonelce olmalı ve oluşacak çalışma grubunun ilk görevi bu olmalıdır. İnsan hayvan ortaklaşmasını sağlamada hayvanların değişmeyeceğiniz biliyoruz ama insanların farklılıkları v ar bu nedenle eğitimde bu yapılar göz önünde bulundurulmalı. Kurum görevlileri kurumsal görevlerini mevzuat çerçevesinde yapmalıdır ve özel düşüncelerini işlerine karıştırmamalıdır. Kuralları olmayan birliktelik olmamalıdır. Her kurum kendi kuralları yanında ortak olunan kuralları göz önüne almalıdır. Bu şekilde enerjilerimiz heba olmaz. Hayvan doğasından uzak romantik ve duygusal ilişkiler hayvanlara zarar vermektedir. Hayvanların birbirlerini yemesi doğalarında vardır. Hayvanların yakası, tanıtımım olmalıdır ve herkes hayvanda aynı şeyi görebilmelidir. Kurum veterinerleri ülkenin değişik yerlerinde yapılan plastik cerrahi tekniklerini öğrenmeli ve zamana ayak uydurabilmelidir. Sorunu ne kadar çabuk çözersek o kadar yararlı olur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.