Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



SÖĞÜTLÜK ROTASI ÇİZİLDİ – 02.06.2016

28.02.2017

Edirne Kent Konseyi Yeşil Alanlar ve Kıyılar Çalışma Grubu kararıyla yapılan “Söğütlük Nasıl Olmalı?” forum toplantısı Çarşamba akşamı 18.00 de Söğütlük’te yapıldı.

EKK Başkanı Özer Demir’in açılışını yaptığı toplantıda 100’e yakın kişi katıldı. Özer Demir Söğütlük’te son 20 yılda olanları kısaca anlattığı konuşmasında bu alanın özelleştirilmesi girişimleri sırasında öldürülen İzzet Arseven’i saygıyla andı ve AB projesini, hara yapılmak istenmesini, İl Özel İdaresi tarafından kişiye devrini, son doğal afeti anlattı. Buradan çıkacak sonuçların ve iletilen raporların Belediyeye verileceğini sözlerine ekledi.

Kurum ve kişilerin söz aldığı toplantıda düşünceler paylaşıldı ve öneriler yazıldı. Hazırlıklar sırasında görevlilerin yanına gelerek isteklerini söyleyen Arhan Ay adlı çocuk ilk konuşmacı olarak kürsüye çağrıldı ama sempatik tavırlarıyla heyecanlandığını ve bildiklerini unuttuğunu söyledi.

Belediye Park ve Bahçeler Müdürü Hakan Savaşçı, alanın hazırun durumunu gösterdi. Bu durumu işler hale getireceklerini ve ek bir şey yapamayacaklarını vurguladı. Taşkın sahası olan bölgeye büyük yatırımların yapılamayacağını belirterek buradan çıkacak sonuçları önemseyeceklerini söyledi.

Çevre Gönüllüleri Derneği, Hayvanlar ve Doğayı Koruma Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Edirne Bedensel Engellileri, Engelli Gönüllüleri Derneği, Dünyam Engellileri Derneği, Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu temsilcileri konuştu. Ayrıca siyasi partilerden CHP ve ÖDP Kent Konseyi delegeleri söz aldı. Katılımcı kentlilerin de serbestçe söz aldığı toplantı notlarını Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Ziya Gökerküçük tuttu.

Buranın düzenlenmesinde mesire yeri mevzuatına protokol gereği sadık kalınması, buradan çıkan raporu hayata geçirecek olan Belediyenin sürdürülebilir bir düzenleme olması ve bunun izleme, önerme, katılma yollarına açık olması için bir “Danışma Kurulu” oluşturulmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Bu kurulda akademik görüş, çevre örgütlerinin görüşü, belediye ve kent konseyinin de görüşünü temsilen birer kişinin olmasının yararı vurgulandı.

Acil yapılması gerekenler:

Güvenliğin ve temizliğin sağlanması, tehlike arz eden ağaçların kesim ve bakımının yapılması. Yangın tehlikesine karşı kuruyan otların temizliğinin yapılmalı. Çalışmaları yapacak personelin acilen görevlendirilmesi.

Engelli talepleri:

Alanın engellilere uygun hale getirilmesi; en azından bir çeşmenin, bir tuvaletin ve birkaç masanın engellilere özel düzenlemesi ve araç şarj istasyonu konması engellilerce istendi.

Bisiklet sporunda iki görüş:

Bisiklet yolu olmasını isteyen bazı konuşmacılara karşı bu tür yerlerde bebek ve engelli arabalarından başka araç olmaması ve bunun dünya örnekleri söylendi. Ancak bu bölgeye kentin her tarafından ulaşılabilecek bisiklet yollarının yapılmasında ortaklaşıldı.

AB projesi ve diğer girişimler hataydı:

Söğütlük’te yapılan AB projesi, Hara yapılması girişimi, özelleştirme ve park ücretlendirmesi gibi niyetlerin hata olduğu ve AB projesinin heba edilen para olduğu söylendi.

Uzun vadeli talepler:

Özelleştirilmemesi ve ticari kaygı ile değil hizmet amacıyla düşünülmeli. Ağaçları tanıtan levhalar asılmalı. Kent tarihine uygun doku ile bütünlük oluşturabilecek şekilde düzenlenmeli. Ekolojik ve görsel yönden önemli katkı sağlayabilecek su varlığı olan Meriç Nehri kenarı seyir, dinlenme, gezinti hizmetine yanıt verecek şekilde düzenlenmeli. Eğitimli eleman sağlanmalı ve ilgili sivil kurumlarla işbirliğiyle, uygun organizasyonlar yapılmalı. Kentin temiz hava kaynağı, harika doğal manzarasıyla iklimsel açıdan rüzgârı kontrol eden, hava sıcaklığını dengeleyen, yaban hayatı için yaşama ortamı yaratan bu zenginlikler doğallığıyla korunmalı. Şehrin gürültülü yaşamından kaçışı, çocuk ve gençlerin doğa ve çevre sevgisi konularında bilinçlenmesi sağlanmalı. Yürüyüş yolları, tırmanma duvarı gibi basit spor kompleksleri kurulmalı. Ses kirliliği önlenmeli. Farkındalık yaratmak için Genç Tema gibi yapıların, okulların bu alanda etkinlikler yapmalı. Söğütlük düzenlemesinin sadece bahar ve yaz ayları düşünülmemeli, kış mevsimlerinde de buraların ayrı güzellikte olduğu ve bu nedenle planlamada bunun da öngörülmeli.

Hayvanların doğallıkta yaşayabilmesi:

Evcil hayvan sahiplerinin düşünülerek hayvanlarını rahat gezdirebileceği köpek gezdirme alanı ayrılmalı. Sahipsiz hayvanlar için de beş adet su–yemek odağı oluşturulması insanların piknikten arta kalan yiyeceklerini buralara koyması bunun için uyarı bildirim levhaları yapılmalı. Ormanın doğal canlılarının çoğaltılmalı ve var olan sincaplar için yuva, kuşlar için kuş evleri ağaçlara yapılmalı.

Çocukların talepleri:

Etrafı barikatlarla çevrili güvenli doğal bir park oluşturulmalı, eski çocuk oyunlarının oynanabileceği; sek sek, ip atlama, köşe kapmaca, yakan top, istop, çelik çomak, misket ve benzeri oyunların rahatlıkla oynayabilecekleri alanlar yaratılmalı.

Söğütlük – Çınarlık

Orman İşletmesi tarafından söğütlerin zamanla yok edilerek çınar ekileceği belirtilen toplantıda; söğüt-kavak türü ağaçların insan sağlığı açısından zararlarının olduğu ve ağaçların planlı bir şekilde değiştirilmesinin yararlı olacağını belirtildi. Çınar dışında benzeri ağaçlarında küçük bölgesel alanlarda ekilmesi de çeşitlilik olarak önerildi.

Edirne Kent Konseyi olarak burada kısaca belirtilen talepler dışında tüm taleplerin raporlarla birlikte Belediyeye sunulacağı ve talep edilen Danışma Kurulu benzeri oluşumda da yer alarak bu düzenlemede üzerimize düşen görevleri yapacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.