Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



Selimiye’de Neler Oluyor! toplantı sonuç raporu – 06.01.2016

28.02.2017

Selimiye Camii’nin önünde, 1588 yılına ait Yemiş kapanı Hanı inşa edilmeye başlanmış, 1752 yılında depremde hasar görmüş, daha sonra tamir edilmiştir. En son 1937 yılında Yediyol ağzına bakan kısımdaki 12 dükkân da yıkılarak tamamen terk edilmiştir. Doldurmak suretiyle meydan olarak tahsis edilen alanda kalan han 1976 yılında tescillenmiştir. Hanın mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Edirne Belediyesi’ne tahsis edildiği iddia edilmektedir.

Edirne Kent Konseyi tarafından kentlinin bilgilendirilmesi amacıyla yapılan “Selimiye Meydan Kazısı ve Düzenlemesi” konulu panel Belediye Nikâh Salonu’nda yapıldı. Kent Konseyi’nin 21. Olağan Genel Kurulu kapsamında yapılan toplantıya katılanlar salona sığmayınca sandalyeler taşındı ancak yine de ayakta kalan izleyiciler vardı.

Selimiye Meydanı’nda ne olduğunun sorgulanmaya çalışıldığı panelin açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Özer Demir yaptı. Demir; Kent Konseyi’nin 21. Genel Kurulunun bu panel kapsamında yapılmasının önemini anlatarak katılımcı delege ve konuklara teşekkür etti.

Panelin konuşmacıları ve konuşmacılara sorulan sorular sonrasında aşağıdaki bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması, ilgili ve yetkili kişi veya makamlara iletilmesi gereği doğmuştur.

Kent tarihinin kentliler tarafından sahiplenilmesi önemlidir, ayrıcalıktır ve çağdaş kentli olmanın bir gereğidir.

Kentimizde Gazimihal çevresi ve Makedonya kulesi olumlu çalışmalardır. Ancak tarihi eser olarak çok zengin olan Edirne’de kent arkeoloji çalışmaları olumlu değildir.

Selimiye Camii Külliyesinin UNESCO kültürel mirasına kabul edilmesi kentin ortak zenginliğidir.

Kazı alanı hakkında fazla kurumun yetki sahibi olması bir olumsuzluk gibi görülse de ortak aklın bulunmasında olumluluk olarak değerlendirilebilir.

Toplantı genelinde edinilen gözlemlere göre kentlinin beklentileri şunlardır:

1-Selimiye Meydanında yapılan kazının önemlidir. Sondaj kazısı yapılarak geçmişe ait buluntu olup olmadığının kesinleştirilmesi kent tarihi açısından soru işaretleri ortadan kaldırılmalıdır.

2-Kazı sırasında çıkan buluntuların Belediye tarafından kurulması düşünülen Kent Müzesinde değerlendirilmelidir..

3-Kent Arkeolojisinde halen kazılan Edirne’nin tek meydanın gelecekte nasıl değerlendirileceğine dair planlar konusunda halk çok kesin net ifadelerle bilgilendirilmelidir.

4-Kazı alanı Selimiye ile bütünleşerek daha anlamlı olacaktır ve yarışmayı kazanan projede bu görülmüştür. Bu nedenle proje korunmalıdır.

7-Selimiye’nin bir görüntü olarak kenti süslemesinin yetersiz olduğu ve çevresinin tarihsel mimari kimliğine uygun işlevsel alanlar yaratılarak kent ile bütünleşmesi gerekmektedir.

8-Kazı bitiminde yeni yapılar yapılmaması ve burasının arkeolojik park türü halka açılması doğru bir seçenektir.

9-Alanda ortaya çıkartılan kültür mirasının kullanım hakkının ve buna dönük tasarrufun hangi kurumda olduğu yazılı belgelerle netleştirilmelidir.

10-Kazılan alanda ortaya çıkarılan taşınmaz kültür mirasına dair gelecekte nasıl bir koruma önlemi alınacağı ve ne şekilde kullanılması planlandığına dair bir sonuca ulaşılamamıştır.

11-Koruma projesinin hangi firma veya kurum tarafından yapılacağına dair kesin bilgi kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

12-Arkeolojik kazı alanında toprak alımı dışında artık asla iş makinası kullanılmaması gerekir.

13-Edirne’nin en erken geçmişine dair bilgi alınabilecek yegâne alanda mutlaka birkaç tane yeterli derinlikte sondaj çalışması yapılması mutlaka gerektiği bunun da sona bırakılmaması gerektiği,

14-Kazılar sonucunda çıkan bütün buluntular çok daha titiz, tasnif ve tescil edilmeli ve taşınır buluntuların daha titiz bir şekilde kod-konum alınması, mekânsal analiz için değerlendirmeye tabi tutulması, ayrıca taşınmaz buluntular ve dolgu toprağın kesit çizimlerinin günlük yapılması gerekmektedir. Kısacası kazının ve buluntuların bilimsel arkeolojik standartlara uygun yapılması doğru olacaktır.

Kent Halkımıza Saygıyla Duyurulur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.