Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



2014 SEÇMEN BİLDİRGESİ

28.02.2017

Yaşanabilir kentler için; planlama temel araç olarak görülmelidir. Özelleştirme ve rant odaklı parçacı planlama anlayışı yerine katılımcı, şeffaf, bütüncül planlama anlayışı hayata geçirilmelidir.

İçme suyu:

1-Yerel Yönetimlerin en önemli görevlerinden biri içme suyunu sağlıklı ve nitelikli bir biçimde kentliye ulaştırmaktır. Edirne için en ivedi sorunlardan biri, içme suyu dağıtımında kullanılan asbestli boruların değiştirilmesi ve su şebekesinin acilen yenilenip standartlara ve fennine uygun bir şekilde projelendirilip yapılması gerekir. Ayrıca su dağıtım hizmeti kesinlikle kamu hizmeti olarak kalmalıdır.

Atık Toplama ve Depolama:

1-Kentte oluşan atıklar sorunu, yıllardır dile getirilmesine rağmen vahşi depolamaya devam edilen, çevre kirliliği oluşturan, halk sağlığını tehdit etmeye devam eden bir haldedir. Bu sorun öncelikli olarak çağın gereklerine uygun şekilde çözülmeli, yerinde ayrıştırmayla ilgili planlama yapılmalıdır.

2-Kanalizasyon ve yağmur suyu toplama şebekesinin bazı bölümleri yaz aylarında kötü kokular yayılmakta ve her yağmurda ana yollar dâhil bazı bölgeler nehir haline gelmektedir. Bunun acilen rehabilite edilmesi gerekmektedir.

Eğitim ve Kültür:

1-Edirne eğitim kentidir. Üniversite öğrencilerinin çok olduğu kentimizde öğrenci evleri, Mahallelerde Gençlik Kültür Merkezleri yapılmalı, mesleki kurslar ve sosyal tesisler arttırılmalıdır.

2-Yerel Yönetimler kentlinin kendini ifade etmesi gereken sosyal, kültürel etkinlikler yapılacak alanlar yaratmalıdır.

3-Edirne 3 nehrin (Meriç, Arda, Tunca), 3 kültürün (İslam, Musevi ve Hıristiyan) ve 3 ülkenin (Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan) buluştuğu yerdir. Doğal ve kültürel zenginlik değerlendirilmelidir.

4-Kentin kimliğine, kültürüne katkısı olan ve Edirne’yi ülkede ve uluslar arası alanda tanıtan sanatçılar adına kent evleri ve etkinlikler düzenlenebilir ve mutlaka bir Kent Müzesi yapılmalıdır.

5-Edirne’nin en önemli tanıtım unsurlarından biri Kırkpınar’dır. Kırkpınar etkinliği otantik görüntülerle bir kültürel ritüel halinde düzenlenmelidir.

6-Balkan Coğrafyasının en merkezinde olan Edirne’de Balkan Film Günleri, Balkan Kitap Günleri gibi etkinlikler kente ve kent kültürüne katkı sunar, yapılmalıdır.

7-Kent Tiyatrosu oluşturulmalı ve mahallelerde ilişkileri kurularak okulların salonları mahalle tiyatro kolları olarak işlevsel şekilde örgütlendirilmelidir.

Mahalle

1-Kentlinin yönetime katılımını arttırmak Mahalle Meclislerinden geçer. Bu amaçla her mahalleye çok amaçlı tesisler kazandırılmalı. Bu tesisler yeşil alanlarla birlikte sosyo-kültürel merkez işlevi ile birlikte yerel yönetime ulaşım ve katılım merkezi görevi de yapmalıdır.

2-İhtiyaç hissedilen mahallelere Pazar yerleri açılmalıdır.

Engelliler:

1-Kentimiz Bedensel Engelliler için engelsiz ve güvenli hale getirilmelidir. Bu nedenle kaldırımlar buna uygun düzenlenmeli, kamu binalarından başlamak üzere tüm binalar bir plan dâhilinde engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelidir.

2-Trafik ışıklarında görme engelli bireyler için sesli sinyalizasyon sistemleri olmalıdır.

3-Ulaşım; engelli bireyler ve onların refakatçileri için ücretsiz olmalı, engelli bireylerin yaşadıkları güzergâhlar tespit duraklar yapılmalıdır.

4-Açık alanlara engelli bireylere uygun spor yapabilecekleri spor aletleri konmalıdır.

5-Tüm Kamu kurumlarının, hastanelerin girişlerinde görme engelli, bedensel engelli ve işitme engelli bireyler için özel yön tabelaları, hissedilebilir zeminler, sesli sistemler olmalıdır.

Diğer ayrıcalıklı kesimler (Kadınlar-Çocuklar-Yaşlılar):

1-Kadınların, çocuk ve yaşlıları kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri, güvenli ve özgür hissedecekleri, sportif, kültürel ve sanatsal gelişimlerini sağlayabilecekleri ortamlar ve mekânlar üretilmelidir.

2-Edirne’de yaşlı sayısı fazladır. Yıllarca çalışan bu kesimin huzurlu ve mutlu yaşayabilmesi için değişik hobi ve ilgi mekânları oluşturulmalı, sağlıklı ortamlar yaratılmalıdır.

Kentlinin Sağlığı:

1-Yerel Yönetimler halk sağlığını koruyucu tedbirler almalıdır. Yerel yönetimce yiyecek ve içecek imalatı ve satışı yapılan yerler daha sık ve doğru denetlenmelidir.

2- Kentin değişik yerlerinde denetimsiz satılan gıda maddelerinin önüne geçilmelidir.

3- İlgili kuruluşlarla işbirliği içinde insanların yaşadığı alanların, parkların, caddelerin üzerinden geçmekte olan yüksek gerilim hatları dâhil olmak üzere tüm elektrik kabloları hem kent sağlığı açısından; görüntü kirliliği ve açabileceği tehlikeleri önlemek üzere yeraltına alınmalıdır.

Belediye Çalışanları:

1-Yerel yönetim, çalışanlarıyla barışık olmalı ve taşeron tipi güvencesiz çalıştırmaya son verecek bir politika hayata geçirmelidir.

Kentsel Dönüşüm:

1-Kentsel dönüşüm adı altında yürütülecek çalışmalar, kentin kimliğine, kültürüne tarihi dokusuna uygun olarak kentli ile birlikte planlanmalı, mağduriyetler yaratılmamalıdır.

2-Protokolle TOKİ’ye devri gerçekleşecek olan 25 Kasım Stadyumu alanı çok amaçlı yeşil alan olarak düzenlenmeli, protokolde planlanan spor tesisleri Edirne’ye kazandırılmalıdır.

3-Bakanlar Kurulu Kararıyla ‘’Riskli Alan’’ ilan edilen Menzilahir Mahallesindeki bölgede gerçekleştirilmesi planlanan yerinde dönüşümün her aşaması muhataplarıyla paylaşılmalı, karar süreçlerine katılmaları sağlanmalı, kültürüne uygun ve mağduriyet yaratılmadan, onayları alınarak süreç yürütülmelidir.

4-Kent merkezindeki hastane yerleri, kentin ve kentlinin gereksinimleri doğrultusunda işlev görmelidir.

5-Edirne tarih, turizm, ticaret ve eğitim kenti olduğu kadar aynı zamanda bir tarım kentidir. Mutlak tarım arazileri konuta ve sanayiye açılmamalıdır.

6-Kent içinde kalmış halk sağlığına zarar verici sanayi tesisleri bir program dâhilinde kent dışına taşınmalıdır.

Tarih-Turizm:

1-Kaleiçi semtindeki eski Edirne evleri aslına uygun onarılarak “Safranbolu evleri” tarzında konaklamaya açılmalı. Traklar, Roma, Bizans, Osmanlı eserlerinin zenginliği ve kültürü ile dolu olan Edirne kültür bakımından tanıtılmalıdır.

2- Kırkpınar’ın şuan yapıldığı atıl stat, ne yazık ki sit alanı içinde Eski Edirne Saray alanı içinde inşa edilmiştir. Yerinin değiştirilerek yılın her günü için işlevsel hale getirilmelidir. Edirne Sarayı çalışmaları bilimsel veriler ışığında devam etmeli ve turizme açılmalıdır.

3- Kültür turizmi için kent içinde profesyonel gezi parkurları oluşturulmalıdır.

4- UNESCO kültür mirası hinterlandı içinde kalan yönetim alanı hakkında ciddi projeler geliştirilmelidir. Kent içinde UNESCO kültür mirasımızın siluetini bozacak yapılara izin verilmemelidir.

5- Edirne’nin önemli bir sayfiye semti görünümünde olan ve koruma altında olması gereken Karaağaç’da kentsel sit kararı uygulanmalı, beton yapılaşmadan uzak durulmalıdır.

6- Gelen turistlerin gezdirilmesi amacıyla ilgili kurumlarla birlikte rehber sorununun çözülmezi kentlilerin iş bulmasına da katkı sunacaktır.

7- Kentimizde boyasız, badanasız, kirli görünümlü binalar ve kentte kirlilik yaratan tabelaların bir plan dâhilinde mevzuat içerisinde yok edilmelidir.

Yeşil Alanlar Parklar Nehir Kenarları:

1-Kentimizde yaşanan yeşil alan talanlarına gerekçe olarak gösterilen dernek ve odaların ihtiyacı olan yer sorununun çözülmesi için; Belediye tarafından içerisinde toplantı, tiyatro, sergi, konferans salonlarının vb. olduğu, her dernek ve kurumun kendi odalarının bulunduğu bir merkezin yaptırılması gerekir.

2-Yeşil alanlarımız gerek yoğun kentleşme, gerekse nüfus artışı nedeniyle yetersiz kalmıştır. Var olan yeşil alanların-parkların amaç dışı kullanımın durdurulmasıyla yasa ve yönetmeliğe uygun, kentin geleceğini düşünerek düzenlenmesi sağlanmalıdır.

3-Nehir kenarlarındaki yasadışı yapılaşmaların durdurulması, mevcutlara yasa ve yönetmeliklere uyularak işlem yapılması ve yürüyüş yollarının, bisiklet yollarının yapılması gerekmektedir.

4-Yeşil alanların her yerleşim bölgesinde, halkın yürüyerek ulaşabileceği mesafede planlanması, her kesimin yararlanması açısından önemlidir.

5-Meriç ve Tunca temizlenmeli ve turizme açılmalıdır. Akarsularımızın kirlenmesi önlenmeli kentin kanalizasyonunun arıtmadan nehirlere verilmesi son bulmalıdır.

6-Uygun bir yer Barış Ormanı olarak düzenlenmeli, dünya barışına katkı sunmuş kişileri tanımlayan sanat eserleri ile donatılmalıdır. Doğallığı bozmayacak şekilde sanat müzesi atölyeleri, bilim parkı ve spor yapılabilecek alanları ile birlikte festival de yapılabilecek şekilde bir planlı mekâna dönüştürülebilir.

7-Yeşil alanlara özellikle de nehir kenarlarında olan yeşil alanlara engelli engelsiz tüm bireyler için psikolojik sıkıntılarını uzman kişiler eşliğinde çözebileceği rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezleri olmalıdır.

Ulaşım:

1-Ulaşım belediyenin en temel görevidir. Ulaştırma planları insan odaklı olmalıdır. Belediye ulaşımdan tamamen çekilemez ya da kendi işini başkasına devredemez. Belediyemiz; otobüslerle, taşıma kooperatifinin fiyatlarını da dengeleyecek şekilde ucuz ve nitelikli taşımacılık yapmalı. Ayrıca engelli bireyler toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlandırılmalıdır.

2-Belediye yaya ve bisiklet ulaşımını temel alan ulaşım politikaları oluşturmalıdır. Kent içi güzergâhlarda bisiklet yolları yapılmalı. Yollar yaya ve engelli ulaşımına uygun engelsiz şekilde düzenlenmelidir.

3-Kentin ulaştırması kentten ve kentin kimliğinden ayrı olarak değerlendirilemez. Tarih ve turizm kenti Edirne’de tarihi eserlere zarar veren trafik güzergâhları yeniden gözden geçirilmelidir. Şehir merkezi araç kullanımına kapatılmalı. İmar planlarında da yer alan alternatif yollar açılmalıdır. Edirne’yi Karaağaç’a bağlayacak olan alternatif köprü bir an önce yapılmalı, tarihi köprüler araç trafiğinden arındırılmalıdır.

4- İmar planları ve ulaşım politikaları birlikte gerçekleştirilmelidir. Araç yoğunluğuna neden olan AVM’ler şehir merkezlerine yapılmamalıdır. Edirne ulaşımında en önemli arterlerden olan Talatpaşa Caddesi’nin Olin’e kadar giden güzergâh üzerine birçok otel ve AVM bulunmaktadır. Şu anda bile bu güzergâh tıkanmaktadır. Bu güzergâhta araç yoğunluğunu arttıracak yapılaşmaya izin verilmemelidir. Ayrıca özellikle yeni yerleşim bölgesinde toplu taşıma araçlarının durakları tehlike yaratmaktadır. Toplu ulaşım araçlarının durakları tehlike yaratmayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

5-Talatpaşa Caddesi üzerindeki trafik yükü azaltmak için yeni adliye binası da hesaba katılarak, Talatpaşa mahallesi, Tarlakapı caddesi güzergâh olarak toplu taşımada aktif hale getirilmeli, yeni durak yerleri belirlenmelidir

6-Ulaşım kentsel sorunun parçası olarak tüm yönetim düzeyleri ve ilgili tüm aktörlerin katılımı ile ele alınmalıdır. Bütünlük içinde yönetilmesi gerekmektedir. Topluma hesap verebilirlik ve kararlarında şeffaflık olmazsa olmazlardandır. İl Trafik Komisyonu, Belediye Ulaşım Komisyonu, Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu, koordineli çalışmalıdır.

El Sanatları:

1-Geleneksel el sanatlarımıza sahip çıkılmalıdır. Ağaç işlemeciliği, lake kap ve kutu yapımcılığı, çiçek ressamlığı, kitap kapakçılığı, mezar taşçılığı, mis sabun, edirnekâri sanatı, el işlemeleri gibi Edirne’ye özgü yerel el sanatlarını geliştirici kurslar çoğaltılarak üretim artışına ve ticaretine olanak sağlanabilir. Yemekleriyle ünlü Edirne, ulusal ve evrensel ölçekli yarışmalar düzenlenebilir.

2-Tarım kenti de olan kentimizde tarım ve hayvancılık dalında marka olmuş ürünlerimizin (peynir, süpürge, ciğer, yemek, vb) geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Sokak Hayvanları:

1-İlgili mevzuat gereği sokak hayvanları için beslenme ve su odakları kurulmalı gönüllülerle birlikte çalışılmalıdır.

2-Kent içindeki hayvanların artmasına neden olan köylerden ve ilçelerden gelen hayvanların da planlı bir şekilde rehabilitesi ve kente yığılmanın önlenmesi için Belediye ve Valilik birlikte çalışmalı, eksik araç, gereç ve tedavi merkezleri temin edilmelidir.

Katılım:

1-Denetim mekanizmaları geliştirilmeli, kente ait tüm kararlar kentlilerle tartışılarak alınmalı, Kente ilişkin harcamalarda, kent bütçesinin oluşturulmasında kentlinin öncelikleri ve önerileri dikkate alınmalıdır. Bunun için her mahalleye Kent Konseyi’nin de kullanımına açık panolar yapılmalı ve mahalle duyuruları, talepleri Mahalle Meclisleri kanalıyla hayata geçirilmeli, beyin fırtınası şeklinde toplantılar düzenlenmeli, Kent forumları yapılmalı, kentin tüm bileşenlerinin katılımı sağlanmalıdır.

EDİRNE KENT KONSEYİ

YEREL YÖNETİM ÇALIŞMA GRUBU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.