Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



19. OLAĞAN GENEL KURULU SONUÇ RAPORU – 27.12.2014

28.02.2017

Edirne Kent Konseyi 19. Olağan Genel Kurulu’nu 27.12.2014 Cumartesi günü saat 13.00 – 16.00 arasında Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonunda yapmıştır.

Kültürel ve Doğal Varlıklarımız” temalı toplantıya Belediye’mizden Başkan Recep Gürkan ve Başkan Yardımcılarından Selçuk Çakır ile Ertuğrul Tanrıkulu katılırken valilikten katılım olmamıştır.

Sunuculuğunu Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Nur Yılmaz Ercin’in yaptığı Genel Kurulda açılış konuşmasını Özer Demir, Kent Konseyi Çalışma Raporunu Yürütme Kurulu üyesi Murat Can Dağdevir, Denetim Raporunu ise Denetleme Kurulu üyesi Ziya Gökerküçük yapmıştır.

Trakya Kültür Varlıklarını Bilim ve Topluma Kazandırmak; Geçmiş İçin Bir Gelecek Hazırlamak” konu başlığı ile toplantının birinci oturumunda konuşan Mehmet Özdoğan; Kırklareli’de yaptıkları kazıları ve arkeolojinin toplumla buluşarak geleceği sağlıklı kurmak gerektiği konusunu anlatmıştır.

Dünden Bugüne Edirne’de Kent Arkeolojisi” konu başlığı ile Trakya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Yaraş Edirne’deki tarihi zenginlikleri ve bu eserlerden kurtarılanlar ve yok edilenler hakkında bilgiler vermiştir.

Genel Kurulun ikinci oturumunda ana temaya bağlı kalınarak kentin sivil örgütleri görüşlerini belirtmişlerdir.

Genel Kurula ait evraklar ekte (Edirne Kente Konseyi Başkanının konuşması, EKK Çalışma Raporu, EKK Denetleme Kurulu Raporu) olup sonuç raporu aşağıdadır.

SONUÇ RAPORU

1-Bölgemizde tarım ve hayvancılığın başlangıcı Önasya’dan Avrupa’ya geçerken 8000-8500 yıl öncelerinden başlar. Bu bulguların bölgede değerlendirilmesi gerekir.

2-Kültür varlıkları ile toplumu barıştırmak kültür mirasını kısa erimli çıkarlar için yok etmeden günümüzü zenginleştirmek, toplumun sosyal ve ekonomik zenginliğine kazandırmak geçmiş ile günümüzü barıştırarak geleceği hazırlamaktır. Yerel yönetimler bu konuda çalışmalıdır.

3-Arkeolojik dolgular tüm insanlığın ortak mirasıdır, belleğidir. Belgelenmediğinde etkin olmayan ölü bilgidirler. Belgelenmeden yok edilmesi tüm insanlığa ait bilginin silinmesi anlamına gelir. Bir arşivi yâda kitaplığı yakmak gibidir. Yerine konması olanaksızdır. Zengin kültür mirasına sahip olmanın getirdiği sorumluluk; bu bilginin etkin duruma getirilmesi, tüm insanlığa ve bilime kazandırılması ve gelecek ustalara aktarılmasıdır. Bölgemiz ve özellikle Edirne insanlığın ortak miraslarının zengin olduğu bir kenttir ve kentlinin bu bilince erişmesi için her kurum üzerine düşeni yapmalıdır.

4-Edirne’deki tarihi zenginliklerden kurtarılanlar olduğu gibi yok edilenlerde olmuştur. Bu kent için bir kayıptır ve bundan sonra dikkatli olunması gereklidir.

5-Edirne arkeoloji olarak çok önemlidir. Atatürk’ün emriyle açılan kent müzelerinin ilk ikisinden birisi 1925 yılında açılan Edirne Müzesidir. Bu nedenle kurumlarımız ve kentlimizin bu bilinci geliştirmesi önemlidir.

6-Kırkpınar zamanı Edirne Sarayı kazılarının zarar görmektedir, kazı yapılan yerlere araba park edilmektedir, bunun önlenmesi gerekir.

7-Kentte yapılan kazıları sahiplenmek amacıyla Kenti ve kentliyi bilgilendirmek gerekmektedir.

8-Selimiye’ye zarar verecek her türlü yapılanma yanında ses yüksekliğinden doğabilecek titreşimler sonucunda zarar vermesi kaçınılmaz olan minarelerin arasında uçak geçirmek gibi durumların da yaşanmaması gerekmektedir.

9-Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sitesinde yer alan Edirne Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri başlıklı erişime ulaşılamamaktadır. İlgili kurumun bunu sağlaması ve hatayı düzeltmesi beklentimizdir.

10 Kentimiz doğal varlıklarından olan Tavuk Ormanı, Söğütlük, Kıyılarımız ile Eğribük ve Gölbaba doğal alanları uzmanların ve kentlinin ortaklaştığı projelerle toplumun kullanımına kazandırılmalıdır.

11-Edirne tarihi kent kimliği ile bütünleşecek bir konumdadır. Bu anlamda tarihi bütünlüğün doğal değerlerle birleştirilmesi anlamında önem taşımaktadır. Trakya Çevre Düzen Planına göre de; kültürel ve doğal peyzaj değerleri açısından üstün özelliklere sahip Edirne kentinin markalaştırılarak, ziyaretçiler için bir çekim noktası haline getirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla doğal alanlarda bölgeyi tanıtıcı yöresel şenlik ve festivaller düzenlenmesi, aynı zamanda bölgenin kültürünü yansıtan el sanatlarını simgeleyen eserlerin ve yerel ürünlerin sergilenmesi, satışının yapılması gibi aktivitelere yer verilmesi bu alanları daha cazip hale getirecek, rekreasyonel kullanım potansiyelini arttıracaktır. Böylece alanın kullanımına yönelik taleplerin de tüm mevsimlere yayılması olanaklı hale gelecektir.

12-Tavuk Ormanı ve Söğütlük kuş ve bitki anlamında özel bir alandır ve bunlar sürekli bozulmaktadır. Buna dur denmeli ve kaybolan zenginliği yerine koyacak çalışmalar yapılmalıdır.

13-Kente bütüncül bakılmalı ve kentte sadece insanların yaşadığı düşünülmemelidir. Kentte yaşayan hayvanların da olduğu unutulmamalı ve planlamalar buna göre yapılmalıdır.

14-Üç akarsuyumuzun olduğu ile övünürken bunlardan yararlanamaz oluşumuzun da bir eksiklik olduğunu bilerek bunu çözecek çalışmalar yapılmalıdır. DSİ’nin seddelerinin bu gün yetersiz kaldığını görerek yeni çalışmaların yapılması için ilgili kurumları harekete geçirecek etkinlikler yapılmalıdır.

15-Yeşil alanların korunması konusunda kentte yaratılan duyarlılık iyi anlaşılmalı ve kentimizin yöneticileri bu bilinci geliştirmelidir.

16-Bisiklet yolları geçen yıllarda olduğu gibi kandırmaca amaçlı değil akla, bilime ve çağdaş örneklerine uygun olarak en yakın zamanda ilgili sivil örgütlenmelerin görüşü de alınarak mutlaka yapılmalıdır.

17-Akarsularımızdan spor ve ulaşım amaçlı yararlanılan projeler hayata geçirilmelidir.

18-Sarayiçi Güreş Alanı’nın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne devredilmesi konusunda kentlimize bilgi akışı sağlanmalıdır.

19-Birçok kültürel varlığımız bu günlere kadar ayakta kalmış onları onarıp kollayamıyoruz. Kaleiçi Evleri ve Karanfiloğlu Sokağı gibi tarihi Edirne Evlerinin bulunduğu mekânları Kırklareli Yayla Mahallesi türü projelerle kente kazandıracak çalışmalar yapmalıyız.

20-Kentimizde gönüllü olarak yıllardır katkı yapmaya çalışan kurumların kişilerin görüş ve önerilerinin alınmasına özen gösterilmelidir. Kentlerin gönüllü dinamikleriyle geleceğe daha sağlıklı ulaştığı bilinci ile Edirne için de gönüllü tüm kurumlara ve kişilerin enerjisine ve katkısına ihtiyaç olduğu bilinmelidir.

21-TOKİ’nin ülkenin her yerinde aynı planlar ile yapılaşma yaptığı ve bunun kent kültürüne zarar verdiği bilinerek TOKİ ve benzeri kurumların planlarının yerel tarihi mekânlara uygun yapılar yapması talep edilmelidir.

22-Yönetsel makamlarımızın kentin gönüllü dinamikleri ile işbirliği yapması ve çağımızın yönetim modeli olduğu tartışmasız kabul edilen katılımcılığı sağlaması kentin geleceği için önemlidir.

SONUÇ:

Genel Kurulumuzda ana temamız olan “Kültürel ve Doğal Varlıklarımız” konusunda katılımcıların önerileri doğrultusunda hazırlanan iş bu “Edirne Kent Konseyi 19. Genel Kurul Sonuç Raporu” ilk Belediye Meclisi toplantısında okunup görüşülmek üzere Belediye Başkanlığı’na ve bilgi için de Valilik Makamına iletilmiştir. Ayrıca basın yolu ile de kamuoyuna açıklanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.