Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



11.GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ – 16.05.2009

28.02.2017

1-Genel Kurulumuzca onaylanan Gençlik Meclisi Yönergesi kapsamında Gençlik Meclisi aktif olarak Edirne gençliğini kapsayacak biçimde örgütlenmeli ve çalışmalar yapmalıdır.

2-Daha önce bakanlar kurulu kararı doğrultusunda hazırlanan tüzüğümüzde delegasyon ağırlığı kentin atanmış ve seçilmiş memurlarından oluşmaktaydı. Danıştay haklı bir gerekçeyle bunu iptal etti. Genel Kurulumuzda kabul edilen yeni tüzüğümüz doğrultusunda delegasyon sisteminin kente emek veren sivil oluşumlardan oluşması kabul edildi. Ancak bu kişilerin oluşması kentlilerimizin elindedir. Kent Konseyine katılmak ve Çalışma Gruplarında aktif olarak çalışmak ve sonunda da Kent Konseyi delegesi olmak gerekmektedir. Kent Konseyi Yönetimi bu yolları açmaya devem etmelidir.

3-Genel Kurulumuzca kabul edilen yeni tüzüğümüzde görüldüğü gibi bir Danışma Kurulu oluşturulmuştur. Kentin sorunlarının ve geleceğinin tartışılacağı aylık toplantılar tüzük ile de karar altına alınmıştır. Bu toplantılara katılmak ve Danışma Kurulunca belirlenecek konularda görüş bildirmek ve birlikte bir şeyleri başarmak Edirneli dostlarımıza kalmıştır.

4-Edirne sorunları ve çözümleri ancak Edirnelilerin katılımı ile isteğimiz doğrultusunda gerçekleşebilir. Bu gerçeği bilmemiz ve Kent Konseyi çalışmalarına katkı sunmamız gerekir. Kent Konseyi Yönetimi olarak gelecek önerilerin değerlendirilmesine devam edilmelidir.

5- Bu güne kadar istendiği halde bir türlü başarılamayan mahalle toplantıları bir program dâhilinde düzenlenerek yapılmalıdır. Muhtarlarımız bu toplantıların önderliğini yapmalı kadınların da toplantılara katılımı için okul toplantı salonlarının kullanımı sağlanmalıdır.

6-Kadın Meclisleri sağlıklı olarak henüz oluşturulamamıştır. Yapılan çalışmalara devam edilmeli ve Kadın Meclisi oluşturulmalıdır.

7-Edirne Kent Konseyi 10 Ekim 2006 tarihli Bakanlar Kurulu kararından önce kurulmuş ve çıkan yönetmeliğe göre de kendini düzenlemiş bir yapıdır. Bu nedenle yasal zorunluluk gereği veya belediyelerin, valiliğin oluşturduğu bir yapı olmamıştır. Ancak kentin sorunlarının çözümünde bu saygın kurumlarımızla sürekli işbirliğini hedeflemiştir. Edirne Kent Konseyi’nin bu bağımsız kimliği korunmalıdır.

8-Edirne Kent Konseyi kurulduğundan beri kent sorunlarının çözümünde Edirne Belediyesi ile işbirliğine önem vermiştir. Belediyemizin, valiliğimizin veya diğer kurumlarımızın yaptığı her olumlu çalışmaya destek vermeye çalışmıştır. Ancak olumsuz olan her çalışmaya da kentlilerin düşünceleri doğrultusunda karşı çıkmış alternatif çözümler üretmeye çalışmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarına devam etmelidir.

9-Kent Konseyi’nin yaptırım gücü yok gibi görünmektedir. Bu tür örgütlenmelerin tek yaptırım gücü bilimsel projeleri ve bu projeleri savunan kentlilerin desteğidir. Edirne Kent Konseyi toplumsal çıkarı temsil ediyor. Bu nedenle bedel ödese de bağımsızlığını koruyarak kentli ile iyi anlatım sonucunda buluşulmalıdır. Bugüne kadar bu amaç doğrultusunda çalışan Edirne Kent Konseyi bu birlikteliği daha da büyütmelidir.

11-Yönetim Kurulu olarak Kırkpınar etkinliklerinin daha güzel ve kentlinin daha çok sahiplendiği bir şekilde yapılabilmesi amacıyla bir toplantı yapma hazırlığı yapılmıştır. Edirne’de bu konuda yazılar yazan, düşünceler üreten kişilerin ve belediyemiz ile valiliğimizin de katılımı ile yapılacak ve ortaklaşılacak olan bu toplantıyı sona erdiremedik. Bunun yapılması sağlanmalıdır.

13-Trakya Kent Konseyleri ve Sivil Toplum Kurumları Birlikteliği oluşturulmalıdır. Önceki dönemde birçok kez denediğimiz halde diğer kentlerimizdeki örgütlenmelerin ve belki de bizlerin de eksiklikleri nedeniyle henüz gerçekleştirilemeyen Trakya birlikteliklerin oluşması sağlanmalıdır.

14-Edirne Kent Konseyi’nin mekân sorunu çözülmelidir. Yönetmeliklerde yaptırım olarak olduğu halde henüz bir mekân sorunumuz vardır. Toplantılarımızı değişik yerlerde ve gelişigüzel ortamlarda yapmaktayız. Belki de bağımsız tutumumuzdan dolayı belediye ve valilik yer sorunumuzun çözülmesinde yardımcı olmamışlardır. Bu durum kentlilerimiz tarafından da yadırganmaktadır. Edirne Kent Konseyi’nin mekân sorunu ilgili kurumlar tarafından çözülmeli ve yönetmelikte yer aldığı şekliyle bir sekreter (memur) tahsisi yapılmalıdır.

15-Edirne Kent Konseyi’nin mekân sorunu ilgili kurumlar tarafından çözülmediği veya çözülemediği takdirde alternatifler de düşünülmelidir. Edirne Sivil Örgütlerinin de maddi katkısıyla bir yer temin edilebilmesi gündeme getirilebilir ve bu konu tartışılabilir.

17-Genel Kurulumuzda tüzüğümüze eklediğimiz Danışma Kurulu’nun aylık toplantıları belediye binasında yapılabilir. Bunun girişimi yapılmalıdır.

18-Belediye ve İl Genel Meclisi toplantıları görevlendirilen bir yönettim Kurulu üyesi veya kişi tarafından izlenip Yönetim Kuruluna rapor verilmelidir. Bu şekilde b u kurumlarımızın çalışmaları her hafta yapılan Yönetim Kurulu ve aylık yapılan Danışma Kurulu toplantılarında gündeme alınarak değerlendirilmelidir.

19-Edirne Kent Konseyi amaçlarını anlatmak, kentlilerin sesini bağımsız olarak duyurmak ve kentin yaşamına olumlu katkı sunmak için üç ayda bir dergi çıkarmalıdır. Bu güne kadar düşünülmüş olsa da bir türlü hayata geçirilemeyen bu düşünce kent ve kentliler için olumlu bir hava yaratacaktır. Maliyetini reklâmdan ve gönüllü kişi ve kurumlardan sağlayabilecek olan derginin sorumluluğunu Yönetim Kuruluna bağlı oluşturulacak bir yayın kurulu yapabilir.

20-Muhtarlarımızın önderliğinde yapılacak olan mahalle toplantıları sonucunda muhtara da yardımcı olabilecek olan Mahalle Meclisleri oluşturulmalıdır. Oluşturulacak Mahalle Meclisleri mahalle sorunlarının ilgililere yansıtılmasında ve mahallede birliğin, dayanışmanın sağlanmasında yararlı olacaktır. Bu bağlamda mahalle dernekleri de oluşturularak, 24 mahalle derneğinden Edirne Mahalle Dernekleri Birliği gibi bir üst yapı oluşturulabilir. Kent Konseyi bu oluşumları desteklemeli ve ön ayak olmalıdır.

24-Edirne’ye büyük bir çevre yolu gerekli değildir; Edirne’ye gerekli olan şehir içinden geçecek olan güney çevre yoluna bağlanacak Kirişhane semtinin Süpürge borsası bölgesinden başlayıp iki köprü arasına bağlantı verip Karakol binasının biraz ötesinde bitecek güzel bir köprüdür. Bu yeni iki köprü sayesinde eski köprülerimiz araç trafiğinden kurtulacak; yaya yolu olacak, iki köprü arasına bağlanan yol direk otoparka bağlanarak iki köprü arasındaki trafik engellenecek, ağır tonajlı araçlar rahatlıkla gidiş geliş yapacaklar ve en önemlisi çevre yolu yapılarak şehir dışına atılacak transit turistler şehir içinde kalacaklar. (Ayhan Yüknü)

25-Trakya Üniversitesi ile Edirne Sivil Toplumları arasında bir işbirliği yapılarak BİLİM KURULU oluşturulmalıdır. Bu kurulun amacı kentteki uygulamaların sivil ve bilimsel iradeyle değerlendirilmesi ve kamuoyu yaratılması olacaktır.

26-Kentlerin birbiriyle rekabetine dayanan siyasi projeler hayata sokuluyor ve kentlerin müteşebbis türü yönetimlerle yönetilmesi isteniyor. Bunun karşısında yaşayanlar olarak durulmalıdır. Kalkınma Ajansları bu yapılanmanın hukuki şemsiyesidir. Bunun karşısına ancak bilgilenerek ve birleşerek çıkılabilir. Bunun yolları araştırılmalı ve kentte yaşayanların sorumluluğunda örgütlenmelerin örnekleri yaratılmalıdır.

27-Bölgeye yayın yapan radyo, televizyon ve yazılı basın organlarında programlar yapılmalıdır. Özellikle kentimizin Tarım kenti de olduğu dikkate alınarak kent sorunlarının gelecekte artmaması için köylülerimize yönelik bu tür yayın programları bilinçli ve bilgili kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü asıl köylümüzün aydınlatılması ve topraklarına sahip çıkması gerekmektedir. Kırsal kesime uygun bilgilendirme ve projeler sunulmalıdır.

28- Trakya’daki üniversitelerimizden bir Trakya Bilim Akademisi türü birim oluşturulması hedeflenmelidir. Bu kurul Trakya Sivil Örgütlenmelerinin danışacağı bir merkez olmalıdır.

16.05.2009

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.