Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



SAROS’A DOKUNULAMAZ

05.09.2018
SAROS’A DOKUNULAMAZ

Trakya’nın ve özellikle Edirne’nin denizle buluşma yeri Saros. Bizlerin ve çocuklarımızın ilk su ve deniz ile buluştuğu yer Saros.

Saros tüm planlamalarda turizm alanı olarak düzenlenmiştir. Bir körfezdir ve karmaşık girdaplar çizen su altı akıntılarının fazla olması, büyük kent yerleşimi ve sanayileşme olmaması sebebi ile Ege Denizi’nde yer alan en temiz bölgelerdendir. Su altı akıntıları sayesinde dünya üzerinde kendi kendini temizleyen sadece üç yerden birisidir. Dipteki soğuk su ile yüzeydeki sıcak suyun yarattığı akıntılar, körfezi içindeki tüm yabancı maddelerden temizler. Ayrıca Patara ve Side’den sonra Türkiye’deki en büyük sahil kumsalı olan Erikli Saros Körfezi’nde yer alır.

Saros; turizm alan ve bir çok yeri ile de koruma altında olan kara ve deniz ekolojik özellikleri olan bir bölgedir. Tüm doğa kurallarına, ülke ve dünya plan ve uygulamalarına göre de turizm dışında hiçbir yatırımın yapılmaması gereken bir yer.

Bu doğallığı yanında büyük bölümü tarihi ve doğal koruma alanı olan Saros, tüm Trakya gibi saldırı altında. Kendisini dünyaya kanıtlamak isteyen sonradan görmüş ülke sermayesi emeği ve doğayı sömürerek, kirli yatırımlarla, vahşi bir şekilde zenginleşmeye devam etmektedir. Ülkemizde doğa talanı çılgınlık derecesindedir. Trakya Avrupa’ya ve megakent İstanbul’a yakınlığı nedeniyle bu saldırılardan en çok etkilenen bölgedir.

Saros, yakın zamanda deniz üstü RES ile gündeme gelmişti şimdi de FSRU limanı ile gündemdedir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamulaştırma kararı alınmış ve 13 Haziran günü de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü web sitesinde duyurusu yapılmıştır. FRSU limanı; Trakya’ya gelecek turistlerin Saros’a inmesi için yapılmayacaktır! LNG ve FSRU Gemileri için yapılacak. LNG; Sıvılaştırışmış Doğalgaz anlamına gelmektedir. FSRU ise bu LNG’nin depolanması ve yeniden gazlaştırma terminaline verilen isimdir.

Çevre mevzuatına göre proje değerlendirilmesinde ‘halkın katılımı’ ilkesi esastır. Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmelerine göre Halkın istemediği hiçbir projeye hiçbir yatırıma izin ve onay verilemez. Sazlıdere Köyünde yapılan halkın katılımı toplantısı halkın itirazı üzerine yapılamamıştır. 2 Ekim günü yeniden yapılmasına karar verilmiş ancak yer, saat belirtilmediği gibi neden tek yerde yapıldığı da açıklanamamıştır. Projeye bakıldığında Gökçetepe, Sazlıdere, Adilhan ve Mecidiye Köylerinde, Erikli, Yayla ve Karaincirli Sahillerinde, Keşan, Enez ve Gelibolu ilçelerinde ayrı ayrı bilgilendirme toplantıları yapılmalı ve halkın katılımı ilkesi hayata geçirilmelidir.

Çevre hukuku ve ÇED’in temel mantığı bu yöndedir. İnsan sağlığının veya doğanın zarar görmesi beklenmez, risk olması yeterlidir.

Öte yandan birçok özellikleri yanında Saros Körfezi 1.Derece Deprem Bölgesidir. Saros Körfezi aktif fay hattı üzerindedir. Liman ve boru hattının olası bir depremde zarar göreceği ve bu sebeple Saros Körfezine de zarar vereceği açıktır.

Günümüzde insanın yaşam hakkı tartışmasız en kutsal haktır. Ayrıca uluslararası bildirgelerin ve anlaşmaların güvencesi altındadır. Bizler; Trakya’nın ve özellikle Edirnelilerin uğrak yeri olan Saros’a kirletici, yok edici tesisler yerine planlamalarda öngörülen tesislerin yapılmasını talep ediyoruz. Bu nedenle SAROS FSRU GEMİ İSKELESİ projesinden derhal vazgeçilmelidir…

05.09.2018

Edirne Kent Konseyi

Yürütme Kurulu adına (Başkan)

Ziya Gökerküçük

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.