Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



KENT ÇÖPLÜĞÜNDEKİ HAYVANLARIN GELECEĞİ KONUŞULDU

27.10.2017
KENT ÇÖPLÜĞÜNDEKİ HAYVANLARIN GELECEĞİ KONUŞULDU

Edirne Kent Konseyi olarak Ekim ayı son Çarşamba toplantısı “Vahşi Çöplük Kalkıyor. Ya Hayvanlar?” başlığı ile Belediye Binası Eski Nikâh Salonu’nda yapıldı.

Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük’ün açılış yaptığı toplantıya Belediye Veterinerleri, Orman Su İşleri İl Müdürlüğü, EDHAYKO ve Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu katıldı.

Ziya Gökerküçük Kent Konseyi’nin yaptığı çalışmaları kısaca anlattıktan sonra; “Biz Kent Konseyi olarak aylardır yetkili ve ilgililerle yaptığımız çalışmalardan şu sonucu çıkardık. Yakın zamanda kentin evsel atıkları başka bir yere taşınacak. Şu an atıkların döküldüğü yerde yaşayan hastalıklı, vahşi ve dolayısıyla tehlikeli yüzlerce köpek beslenemeyince kendilerine besin bulmak amacıyla yakın çevreye dağılacak. Bu hayvanları bu bölgede tutmanın çaresi bulunmalıdır. Zaman içinde de bu hayvanlar gerekli tedavilerden geçirilerek yeni mekânlar yaratılabilir veya bu bölge geçici barınak şeklinde değerlendirilebilir. Bu bizim önerimiz. Burada kurumlar var onların da görüşlerini aldıktan sonra raporumuzu yetkililere ileteceğiz. Ancak acil bir sorundur ve bir plan dâhilinde çalışmalar başlamalıdır.” dedi.

Kentte kedi ve köpeklerin bakımı, tedavisi, sahiplendirilmesi üzerine gönüllü çalışmalar yapan EDHAYKO başkanı Nurhan Kalender yaptıkları çalışmaları anlattı. Çöplüğe yıllardır gittiklerini, burada tıbbi ve besleme çalışmaları yaptıklarını belirten Kalender yapılması gerekenleri önerdi: “Ciddi sorunlar var. Burada yaşayan hayvanlar zor durumda. Hastalıklı ve vahşi bir ortamda yaşıyorlar. Hayvanların yemeye, içmeye, ısınmaya ihtiyaçları var. Tente, kulübe, beslenme odakları yapılmalı. Yaşam koşulları sağlandıktan sonra rehabilite aşamasına geçilmelidir. Bölgede güvenlik mutlaka gereklidir. Biz gönüllü olmaya hazırız.”

Dernek olarak Valilikten izinle kampanya açıp bu bölgeye harcamak üzere nakdi yardım toplama karaları olduğunu da belirten EDHAYKO başkanı görevin belediye, gönüllülerde olduğunu çözümün de toplumsal duyarlılığın arttırılmasına bağlı gelişeceğini söyledi.

Orman Su İşleri İl Müdürlüğünden Müdür Ahmet Kara 5199 sayılı yasanın kapsamını, kurum ve gönüllülere yüklediği sorumlulukları anlattı. Bu yasaların AB uyum yasaları kapsamında olduğunu söyleyen Kara; yasanın ileri olduğunu ancak yurttaş duyarlılığının eksik olması nedeniyle uygulamada sıkıntılar olduğunu vurguladı.

Yasanın asıl amacının sahipsiz hayvanlar mantığından hareketle bu hayvanları sahiplendirmek olduğunu belirten Kara; “Bu da hayvan sevgisi olan duyarlı vatandaşlarla olur. Yetkili kurumlar ancak sahiplenilmeyen hayvanları uygun koşullarda geçici bakmakla yükümlüdür. Hayvan sevgisini bir şekilde yaratmalıyız.” dedi.

Kullanılmayacak çöplükte barınan hayvanlara açlık ve susuzluk çekmeyecekleri bir ortamın acilen yaratılması gerektiğini belirten Müdür Kara; “Sağlıklı yaşam ortamı sonrasında tedavi ve bakım sonrasında sahiplendirilmelidir. Kentin yemek atıkları bir şekilde toplanarak beslenme odaklarına nakledilmelidir.” diyerek önerilerini söyledi.

Müdürlük olarak bu işlerin sekretaryasını yaptıklarını belirten Kara; “Edirne Belediyelerinin oluşturduğu, bütçesinin sağlayacağı ve İl Özel İdaresince de desteklenecek olan Edirne Hayvanları Koruma Birliği kurulması kararı alındı. Valilik ve Bakanlık onayından sonra bir arsa bulunacak ve binalar yapılarak bölgenin sahipsiz hayvanları burada tedavi edilecek, kısırlaştırılacak ve doğal yaşam alanlarına bırakılacak.” dedi.

Valilikte yapılan görüşmelerde hayvanların sahiplendirilmesi ve kentliler tarafından bakımının sağlanabilmesi amacıyla okul, cami, site gibi yerlerin boşluklarına basit barınaklar yaptırılması konusunda öneriler geliştirildiğini de söyleyen Kara; böylece kişi ve kurumlar aynı zamanda ödüllendirilip hayvan bakmaya özendirilerek, teşvik edilebileceğini belirtti.

Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü adına Veteriner Hekim İsmail Tatlıgil konuşulanların doğru olduğunu ve yapılması gerekenlerin de bilindiğini belirtti. “Asıl tehlike olan çöplükteki hayvanların evsel atıklardan beslenmesinin kesilmesi sonrasında buradaki hayvanların mahalle veya değişik yerlere beslenebilmek amacıyla gitmelerini önlemektir. Biz oraya su ve besin taşıyoruz. Ancak bugün taşıdığımız yarın yetmeyecektir.” dedi.

Evsel atık atılmasının son bulması sonrasında buradaki sorun ile ilgili olarak plan ve programlarının hazır olduğunu belirten Tatlıgil; “Plan, programımız var. Sivil örgütlerimiz ve gönüllülerimizden sonsuz destek bekliyoruz. Ayrıca belirtmeliyim ki çöplükteki hayvanlar için kadro, ekip gerekmektedir. Şu andaki ekip ancak barınak ve kentteki hayvanlara bakabilmektedir. Bir plan dâhilinde gönüllüleri arttırma projeleri yaparak sorunların çözümüne gönüllüleri katmalıyız.” dedi.

İsmail Tatlıgil, “toplumsal bakışımızı da değiştirmeliyiz” diyerek binlerce yıldır birlikte yaşadığımız, bizi koruyup kollayan hayvanlara bu gün sorun olarak bakan insanların çoğalmasının asıl sorun olduğunu, pozitif bilim açısından barınakların da, kısırlaştırmaların da hayvan doğasına aykırı olduğunu belirtti.

Toplantıya katılan Yıldırım ve Yeni İmaret mahalle muhtarları da endişelerini yetkililere duyurarak önlem alınmasını istediler. Katılan yurttaşlar da bu önerilerin acilen hayata geçirilmesi konusunda görüşlerini belirttiler.

EKK Başkanı Ziya Gökerküçük buradan çıkan önerilerin kamuoyu ile paylaşılıp yetkili birimlere iletileceğini belirterek toplantıyı sonlandırdı.

26.10.2017

Ziya Gökerküçük

Edirne Kent Konseyi Başkanı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.