Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



EVSEL ATIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ ŞART

29.12.2017
EVSEL ATIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ ŞART

Edirne Kent Konseyi tarafından düzenlenen son Çarşamba toplantıları Aralık ayında da devam etti. Yılın son toplantısında “evsel atıklar evlerde ayrıştırılır” konu başlığı ile farkındalık yaratmak amacındaydık. Belediye Binası eski Nikâh Salonunda olan toplantıya T.Ü. öğretim görevlisi Berkan Demiral, Sivil Toplum Örgütleri ve kentliler katılırken kentin sağlığından sorumlu İl Sağlık Müdürlüğü resmi yazı ile davet edildiği halde konuşmacı göndermedi. Ayrıştırma işini yapacak olan Belediye de son anda Çevre Müdürünü toplantıya gelmesini sağladı.

Toplantı EKK başkanı Ziya Gökerküçük’ün konuşması ile açıldı. Gökerküçük Kent Konseyi olarak 2004 yılından beri yaptıklarını söyledi. Önceleri katı atık tesisine yer bulunması konusunda toplantılar yapıldığını söyleyen Gökerküçük bu arada ayrıştırma yapılması konusunda da bilim insanları ve kentin resmi-sivil kurumları ile yaptıkları toplantıları anımsattı. Bu çalışmalar üzerinden bu gün acil olan evsel ayrıştırmanın artık hayata geçmesi gerektiği için bu toplantıyı düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

Trakya Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Berkan Demiral atıkların toplanması ve değerlendirilmesi ile ilgili dünya örneklerini anlattığı konuşmasında ülkemizde çöpe atılacak bir kötü olarak bakıldığını oysa İsviçre’nin gelirlerinin bankacılık ve saat ihracından çok atıklardan üretilen enerjiden geldiğini belirtti. Bu gün dünyanı sıfır atık olacak şekilde teknolojik gelişmeye sahip olduğunu, tüm atıkların değerlendirilebildiğini belirten Demiral idarecilerin bir plan ve program dâhilinde kentliler ve paydaş kurumlar ile birlikte atıkların değerlendirilmesi için işbirliği yapmaları gerektiğini belirtti.

Edirne atıklarına geçmişte İsviçre ve Almanların müşteri olduklarını ve toplama nakil dâhil kendilerinin yapacağını söyleyen alıcılardan para da istendiği için firmaların vazgeçtiğini söyleyen Berkan Demiral buna dair evrakların belediyede olduğunu belirtti. Mevzuata yazmakla her şeyin çözüldüğünü sanan idarecileri harekete geçirmenin tek yolunun kentliler olarak duyarlılık arttırıcı bu tür çalışmaların olduğunu söyleyen Demiral; kalıcı ve uzun erimli bir planlama gerekir dedi. Öncelikle anaokulundan başlayarak çocukların, sonrasında kadınların ve toplumun eğitimi, kurumların gerekli alt yapıyı kurup ortamı hazırlaması ile atıkların değerlendirilmesinin sağlanmasının zorunlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Berkan Demiral Edirne’de bu enerjinin olduğunu belirtti.

Sivil Toplum Örgütleri adına Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nden Ayten Eren, EDOSK’tan Orkun Akman, Plastiğe Hayır Grubu’ndan Begonya Rodriguez söz alarak kurumsal görüş ve önerilerini sundular.

Belediye Çevre Müdürlüğü adına son anda toplantıya katılan Güler Soyaslan konunun dışında olduğunu, kendilerinin pil, elektronik atık, kağıt gibi katı atıkları topladıklarını söyledi ve 2008 sonrası istatistikleri verdi.

Katılımcıların görüş ve önerilerini bildirmesinin ardından Berkan Demiral ve Güler Soyaslan’a yöneltilen sorular yanıtlandı. EKK başkanı Ziya Gökerküçük dilek ve önerilerin alındığını, konuşmaları basının görüp izlediğini, zihniyetin değişmesinin kolay olmadığını ancak bu tür toplantılar ile değişime katkı sunulduğunu ve sonuçların talep olarak ilgili makamlara iletileceğini belirterek toplantıyı sonlandırdı.

 

28.12.2017

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.