Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:

Güncel duyuru yok.



EKK’den Halk Ekmek talebi

01.04.2022
EKK’den Halk Ekmek talebi

Edirne Kent Konseyi, genel kurul sonrasında göreve gelen yürütme kurulu; üyelerini tanıtma ve önümüzdeki döneme dair hedeflerini açıkladığı basın toplantısında halk ekmek üretiminin kentte faaliyete geçirilmesi için Edirne Belediyesi’ne çağrıda bulundu.
EKK Yürütme Kurulu genel kurul sonrası ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Nihat Çolak başkanlığındaki toplantıda Başkan Yardımcısı Ayhan Fırtına, Sayman Erdoğan Yanılmaz, Yazman Mertcan Yalçın, üyeler Sevim Karaman ve Asuman Yılmaz ile Denetim Kurulu Üyesi Gazeteci Orhan Doğan hazır bulundu.
EKK Yürütme Kurulu Başkanı Nihat Çolak yaptığı açıklamada, Edirne Kent Konseyi 29. Genel Kurulu’nun 8. seçimli Genel Kurulu’nu 28 Kasım 2021 Pazar günü gerçekleştirdiğini anımsatardak şunları söyledi:
“Yapılan seçimin sonucunda kent konseyi başkanlığına Nihat Çolak, yürütme kuruluna Ayhan Fırtına, Erdoğan Yanılmaz, Mertcan Yalçın, Asuman Yılmaz, Sibel Pekdemir, Serpil Tütüncü, Nedim Zobar, denetleme kuruluna Yılmaz Eren, Orhan Doğan ve M. Murat Bulut seçildiler. Yenilenen kurullarımızla birlikte bugün sizlere Edirne Kent Konseyi’nin yeni dönemdeki öncelikli planları ve hedeflerinden bahsetmek istiyoruz.
EKK’DEN HALK EKMEK ÇAĞRISI
Ülke ekonomisinde son dönemde yaşanan sıkıntılar, yurttaşlarımızın alım gücünü düşürerek onları yoksullaştırmış, halkın öncelikli gündemini temel tüketim maddelerine gelen aşırı zamlar oluşturmuştur. Bu bağlamda; kentimizde de en temel gıda maddesi olan ekmeğin fiyatı üzerine zam tartışmaları yapılmaktadır. Bu tartışmada halk göz ardı edilmekte, halkın ekmeğe ucuz bir biçimde ulaşabilmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılmamakta. Bizler halkın en temel gıda maddesi olan ekmeğe tüm kesimlerin en ekonomik şekilde erişebilmesinin sağlanması gerektiğini düşünüyor ve bu konuda diğer belediyelerde olduğu gibi Edirne’de de “Halk Ekmek” üretiminin faaliyete geçirilmesi için Edirne Belediyesi’ne çağrıda bulunuyoruz.
“ULAŞIM MASTER PLANI YAPILMALI”
Kentimizdeki ulaşımda ve altyapıda yaşanan sıkıntılar herkes tarafından görülmektedir. Trafik, otopark, toplu ulaşım gibi problemlerin çözülebilmesi için; imar planlarına entegre, bütünlüklü ve konuyla ilgili tüm kesimlerin katılacağı ‘Ulaşım Master Planı’ yapılmasını öneriyoruz. Yine altyapı çalışmalarının düzensiz ve plansız ilerleyişi kentlilerimizi mağdur etmekte olup altyapı çalışması yapılacak bölgelerin önceden açıklanmasını, çalışma yapılan bölgeye alternatif olarak kullanılabilecek yolların belirtilmesini ve yapılan kazılarda geri dolguların çökme ve çukurlara sebep olmayacak şekilde uygulanmasını kentliler adına belediyeden talep ediyoruz.
Yaşam alanlarımıza yönelik kentsel kararlar ile karar süreçlerine o bölgede yaşayanların katılımının mutlaka sağlanacağı oluşumların yaratılması ve bu oluşumların en önemlisi olan mahalle meclislerinin kurulması kent konseyimizin öncelikli hedeflerinden biri olacaktır.
Kente karşı işlenen suçlara, çevre talanına karşılık, demokratik kent anlayışını hayata geçirmek zorundayız. Bu nedenle; demokratik kentten ne anladığımızı ve nasıl yürüteceğimizi tartışmak üzere kentin tüm dinamiklerinin katılacağı bir “Demokratik Kent Çalıştayını en kısa sürede gerçekleştirmek için bu konuda katkıda bulunmak isteyen herkese, her kesime çağrıda bulunuyoruz.
“DEMOKRATİK BİR KENTİ BİRLİKTE KURABİLİRİZ”
Yerel yönetimler; Merkezi yönetimden farklı olarak, halkın siyasal süreçlere doğrudan katılabileceği, çoğulculuk, örgütlenme gibi avantajlara sahiptir. Mevcut siyasal süreçlerde hemen hemen tüm yerel yöneticiler katılımcılıktan bahsetmektedir. Katılımcı bir yönetim anlayışını savunmak, halkın kararlarda söz ve karar hakkını savunmak demektir. Seçim dönemleri katılımcı bir yerel yönetim anlayışından bahsedenler seçildikten sonra bu sözlerini unutmaktadır. Katılım yada kararlarda söz sahibi olma talebi genellikle kentlilerden gelmekte büyük özveriler ile bu süreçleri örgütlemektedirler. Edirne Kent Konseyi ‘de bu çabalardan biridir.
Edirne kent konseyi 2003 yılında ‘Kentimize sahip çıkıyoruz’ diyerek yola çıkmıştır. Bu süreçte, suyun özelleştirilmesinden, yeşil alanlara, ulaşım sorunundan kentleşme, imar ve Kent’in tarihsel mirasına kadar birçok konuda başarılı çalışmalar yapmıştır. Temel hedefi halkın örgütlü olarak, kent sorunlarına sahip çıkması, kentlilerin karar alma süreçlerine katılımının sağlanması olmasına rağmen bu konuda istenilen ilerleme sağlanamamıştır. Edirne kent konseyi şimdi yeni bir yaklaşım ile örgütlenmek zorundadır. Halkın karar süreçlerine katılım sözü bol bol kullanılmasına rağmen karar vericiler bu konuda adım atmamaktadır, ya da adım atamamaktadır. Edirne kent konseyi gelinen bu aşamada mevcut yönelimine birde ‘Demokratik bir kent’ yaratma hedefini koymaktadır. Bu hedef başta yerel yönetim olmak üzere kentin dinamiklerini de sürece katarak örgütlenmelidir. Demokratik bir kent yönetiminden anladığımız şudur. Halk karar süreçlerinde mutlaka olmalıdır. Kentlilerin, yaşam alanlarına yönelik her türlü karar, yine o bölgede yaşayan kentliler ile yurttaş ile birlikte alınmalıdır. ‘Yöneticiler tarihsel birikimimize ve çevreye duyarlı olmalıdır.’, ‘Kentin kaynakları kamu yararı anlayışı ile yönetilmelidir.’ , ‘Demokratik bir kent’ kişilerin değil kamunun çıkarı için çalışır, sorun yaratmaz, mevcut sorunları halkın katılımıyla kamucu bir anlayışla çözer.
Kentin sakini değil sahibi olma şiarından yola çıkarak tüm kentlilerimizi kent konseyindeki çalışma gruplarında ve meclislerinde katkıda bulunmaya davet ediyor, kentimizin ortak aklın ürünü olarak daha yaşanabilir, daha çağdaş bir kent olmasını istiyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.