Edirne Kent Konseyi

DUYURULAR:




BETON ÜRETİM TESİSİ DEĞİL DOĞAL YAŞAMIN KORUNUP GELİŞTİRİLMESİ GEREK

25.11.2021
BETON ÜRETİM TESİSİ DEĞİL DOĞAL YAŞAMIN KORUNUP GELİŞTİRİLMESİ GEREK

Edirne’miz üç nehrin kıyısında olması nedeniyle, günümüze kadar önemli üretim, kültür ve ticaret kentlerinden olmuştur. Meriç, Tunca ve Arda Nehirleri kentimizin, gerek tarımsal sulama, gerek en güzel gün batımı manzaralarıyla turizm öğesi olarak, çevresindeki canlılarla oluşturduğu hassas ekosisteminin özenle korunması gerekiyor.
Meriç Nehrinden son 15 yıldır yapılan ticari amaçlı kum çıkarmanın doğal yatak formunu değiştirmesi sonucunda aşındırma ve biriktirme faaliyetlerinin değiştiği, yer altı suyu dolaşımını da olumsuz etkileyeceği bilim insanlarınca raporlanmıştır. Ayrıca açılan geniş boyutlu çukurlar, tonlarca dökülecek malzeme yığınları, tahrip edilmiş araziler doğal görüntüyü bozarak Meriç Nehri’nin spor amaçlı ve halkın kullanımını da engelleyecektir. Nitekim bu faaliyetlerden sonra Karaağaç semtinde su kuyularının derine indiği, tarım yapmanın zorlaştığı görülmüştür.
Meriç Nehri çevresinde 72 çeşit kuş türü yaşadığı ve 38 türün nehir ve yakın çevresinde ürediği, bu tesislerden oluşacak toz ve gürültünün kuş popülasyonunu olumsuz etkileyeceği bilim insanlarının tespitlerindendir. Sadece Edirne florasında kayıtlı olan Rorippa Edirnense endemik bitkisi, söz konusu kum ocağından Meriç-Tunca birleşim yerine kadar olan alanda 2010 yılına kadar toplanıp bilim dünyasına tanıtılmış ama kum çakıl çıkarma işlemleri sırasında tahrip edilerek yok edilmiştir. Bu resmi kurumların ne kadar bilimdışı ve kafalarına göre iş yaptığının bir örneğidir.
Ağaç dikilmesi bile yasak olan taşkın alanlarına beton santralleri kurmak hangi yasal mevzuata uydurulur bilemeyiz ama Meriç’ten çıkarılacak kumun aşırı bir şekilde artması akarsu ekolojisini bozacaktır. Çevreyi korumakla yükümlü yetkili makamların bunları görmeyerek projeye dur dememesini anlamıyoruz. Karar vericilerin şirket kârlılığı mı yoksa kentimize, doğamıza vereceği olası zararlar mı konusunda bir daha değerlendirme yapmalarını istemeye hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Projeye göre bu alana kimyasal ve benzeri malzeme taşıyan 350 kamyon trafiği olacaktır. Bu trafik sonucunda tarımsal toprakların, akarsuyun ve egzoz gazlarıyla doğanın nasıl kirleteceğini düşünmek bile insanı ürkütmektedir. Karaağaç’ta yapılan hava kirliliği ölçümlerine yetkililerin bakmalarını öneriyoruz. Çünkü uluslararası kıstaslara göre tehlike sınırında olduğunu bilimsel çalışmalar tespit etmiştir. Ki bu alanın yakınlarında kamu kurumlarının sosyal tesisleri, Söğütlük gibi mesire yerleri, ormanlık alanlar mevcuttur.
İlgili firmanın başvuru dosyasında görüş bildiren yetkili makamlar Kıyı Kanunu gereğince yapı yasağı getirilen bu alana nasıl dur demezler anlamakta güçlük çekiyoruz. Yasaları azıcık incelediğimizde 4373 sayılı ‘Taşkın Suları ve Su Baskınlarına Karşı Korunma Kanunu’nda bu alanlarda tesisat, inşaat veya tadilat yapmak yasaktır. Söz konusu tesis geçici tesisler kapsamında kalmaktadır denilse de yaklaşık 4-5 katlı apartmana eşdeğer beton santralini, kimyasal katkılarla işlenecek materyalleri bu kapsam içinde değerlendirmek doğru olmaz.
Bu projenin, gerek yer altı gerek yer üstü canlı yaşamı için risk yaratacağı ve kent yaşamına zarar vereceği akademik çalışmalarla gösterilmiştir. Beton üretim tesisinin yer seçimi yanlıştır. Bu proje için, her alandan bilimsel verilerle desteklenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu yanlış kararına karşı dava sürecini başlatmış bulunuyoruz. Edirne’mizin can damarları olan nehirlerimizin, hava koridoru olan yeşil alanlarımızın doğal haliyle korunması adına telafisi mümkün olmayacak sonuçlar yaşanmadan bu projeden vazgeçilmesi biz kentlilerin acil talebidir.
Unutmayalım ki nehirler beton üretim tesisi değil canlıların üretim ortamıdır.
Bilim insanlarınca söz konusu alanda bu tesisleri kurmak yerine, toplum sağlığı açısından tüm halkın faydalanabileceği, hatta Edirne dışından gelen insanlarımızın da temiz hava alabileceği, spor yapabileceği, stres atacağı, dinlenip eğleneceği rekreasyon alanı olarak düzenlenmesinin uygun olacağı bildirilmiştir. Buraya beton üretim tesisi yapılacağına balık ve akarsu canlılarının doğal alanda üremesi ve arttırılması için tesisler yapılmalıdır. Kentimizde turizmin gelişmesi için su sporları ve sayfiye alanı olarak kullanımı sağlanmalıdır.
24.11.2021
Edirne Kent Konseyi
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.